Toplotna črpalka: cena, prednosti in slabosti

Katera sta dva glavna razloga, zakaj je toplotna črpalka prava izbira za ogrevanje? Omogoča namreč znižanje stroškov in varovanje okolja. Kako deluje, katere vrste toplotnih črpalk obstajajo, kakšne so prednosti, slabosti, cene posameznih tipov in ali se nakup splača?  Tukaj boste našli tudi odgovor na vprašanje: Kako primerjati toplotne črpalke (cena, COP, SPF, cenik)? Za vse ostale informacije kliknite tukaj.

Preverite ponudbo izjemnih toplotnih črpalk Samsung.

V idealnih pogojih (dobra toplotna izolacija stavbe in energetsko učinkovita okna, temperature nad lediščem …) lahko izkoristi skoraj do 80% energije iz okolice. V slabših pogojih (slaba toplotna izolacija ovoja in energetsko potratna okna, nizke temperature…) lahko ta izkoristek pade na okoli 50%. Ampak tudi 50% brezplačne energije je boljše kot 0%, se strinjamo?

Cena toplotne črpalke z montažo

Povprečne cene za toplotne črpalke se izračunajo empirično. V ceno je pri vgradnji iz strani ponudnika toplotnih črpalk Tratnjek vključena montaža in zagon toplotne črpalke. Ogled na domu nudimo brezplačno. Cena toplotne črpalke je odvisna od učinkovitosti toplotne črpalke in zahtevnosti namestitve. Običajno cenovno območje za celotno namestitev je med 10 do 20 tisoč evri, pri čemer je upoštevano, da se bodo tekoči stroški razlikovali glede na vaše gospodinjstvo, toplotno izolacijo in velikosti objekta. Pri ustrezni izbiri toplotne črpalke se vam lahko investicija povrne že v šestih letih. Z vgraditvijo toplotne črpalke Samsung pa lahko pridobite tudi subvencijo Eko sklada, ki znaša kar do 3.200 eurov.

Delovanje toplotne črpalke

Izvedeli boste vse o delovanju toplotne črpalke. Verjetno vas zanima kako deluje toplotna črpalka. Toplotna črpalka črpa toploto iz okolice, iz zraka, vode ali zemlje in to toploto uporabi za ogrevanje prostorov, katerih temperatura je nižja od okolice.

Toplotna črpalka deluje s tremi zaprtimi in med seboj neodvisnimi krogotoki:

1. Primarni krogotok: zbira toploto, shranjeno v okolju, in jo prenaša v hladilni krogotok toplotne črpalke. Naravni vir segreje hladilno sredstvo v toplotni črpalki. To omogoča uparjalnik.


2. V hladilnem krogotoku toplotne črpalke se s pomočjo dopolnilnega vira energije (električna energija, plin) doda toplota, hladilno sredstvo se spremeni v plinasto stanje in celotna temperatura se dvigne na želeno raven, zaradi povišanega tlaka. To omogoča kompresor. Vroča para se kondenzira in segreje grelno vodo. To omogoča kondenzator.


3. Sekundarni krogotok: prenese celotno toploto v ogrevalni sistem objekta. Prenos toplote poteka preko ustreznega medija (nosilca toplote), ki se nahaja v vsakem krogotoku.

Toplotna črpalka Samsung

Vrste toplotnih črpalk

Toplotne črpalke se razlikujejo po viru toplotne in mediju, ki ga toplotne črpalke segrevajo. Prva beseda označuje vir, druga pa medij.

Tipi toplotnih črpalk so:

– toplotna črpalka voda-voda
– toplotna črpalka zemlja-voda
– toplotna črpalka zrak-voda

Toplotna črpalka voda-voda

Toplotna črpalka voda-voda deluje s pomočjo naravne toplote v podtalni vodi, ki ima skozi vso leto konstantno temperaturo okrog 10°C, za ogrevanje tako ni potrebno vključevati drugih sistemov, zato je toplotna črpalka voda-voda najučinkovitejša. Je pa cena toplotne črpalke voda-voda nekoliko višja, razloga najdemo v globoki sesalni in ponorni vrtini, ki ju je potrebno zvrtati, da pridemo do vode. Na tem mestu je potrebno opozoriti, da boste pri nakupu take toplotne črpalke rabili soglasje Agencije RS za okolje, za pridobivanje vodnega dovoljenja koriščenja podtalne vode. Polega ogrevanja prostorov pa lahko toplotna črpalka Samsung ogreva tudi sanitarno vodo.

Toplotna črpalka Samsung Mono HTLN Quiet

Toplotna črpalka zemlja-voda

Črpalka zemlja-voda izkorišča zemeljsko toploto. Namestitev toplotne črpalke je smiselna, kjer ni na voljo podtalne vode. Toplotna črpalka, ki za glavni vir toplote uporablja zemljo bo pozimi ogrevala vaš dom, sanitarno vodo in poleti tudi učinkovito hladila. Glede na učinkovitost jih lahko primerjamo z toplotnimi črpalkami voda-voda, kar še potrjuje grelno število COP 4,0. Vzdržujemo jo preprosto, življenjska doba toplotne črpalke pa znaša 25 let!

Vgradnja toplotne črpalke zemlja-voda

Za vgradnjo toplotne črpalke zemlja-voda s horizontalnim zbiralnikom boste rabili približno dva krat toliko zemljišča okrog objekta, kot je ogrevalna površina znotraj objekta. Zbiralniki morajo biti nameščeni dovolj globoko. Lahko se odločite tudi za namestitev vertikalnih zbiralnikov, kjer se sonde polagajo do globin 30m-200m, ampak potrebujete dovoljenje Agencije RS za okolje.

Pogled v notranjost izboljšane verzije Samsung HTLN Mono Quiet.

Toplotna črpalka zrak-voda

Črpalka Zrak-voda zaradi slabe učinkovitosti COP 3,5 spada po neekonomične izbire. Pa temu ni tako. Kar izgubi pri učinkovitosti nadoknadi z nizko ceno in praktičnostjo namestitve. Zato je investicija v ta tip toplotne črpalke najbolj smiselna, saj za to ni potrebna ne podtalna voda in ne velik prostor okrog objekta, kot pri ostalima dvema tipoma. V Sloveniji je to najpogostejša izbira kupcev. Investicija se vam pri tem tipu toplotne črpalke najhitreje povrne.

Delovanje toplotne črpalke

Toplotna črpalka deluje do zunanje temperature -15°C pa vse do -25°C. S to toplotno črpalko lahko tako ogrevamo, kot hladimo.

Kakšne so prednosti nove toplotne črpalke Samsung EHS Mono HT Quiet?

  1. Tiho delovanje od 35dBA na 3m naprej.
  2. Nominalna moč do -25 °C.
  3. Pri -15 °C zunanje temp., brez grelnikov dosega 70 °C.
  4. Pri -25 °C zunanje temp., brez grelnikov dosega 60 °C.
  5. Deluje do -30 °C.
  6. Moči 8, 12 in 14 kW.
  7. 5 let garancije.
  8. Lahko se montira samostojno ali z notranjo enoto.
Pametni dom s Samsung SmartThings.

Katero toplotno črpalko naj izberem?

Če imate na voljo podtalno vodo, izberite toplotno črpalko voda-voda, če ne, izberite toplotno črpalko zemlja-voda. Če pa nimate dovolj prostora okoli hiše za slednje, pa izberite toplotno črpalko zrak-voda. Vam pa za to svetujemo mi brezplačno. Izpolnite obrazec tukaj.

Kaj pomeni COP?

Kratica COP je navedena ob vsaki toplotni črpalki. COP (angl. Coefficient of Performance) je kratica za koeficient učinkovitosti toplotne črpalke, znan tudi kot grelno število in je brez dimenzijsko število, torej nima enote. COP je razmerje med pridobljeno energijo – toploto (pri hlajenju pa odvzeto toploto) in električno energijo, ki jo potrebujemo za delovanje toplotne črpalke. Z vložkom 1 kWh električne energije in 4 kWh iz okolja (zemlja, voda, zrak) pridobimo 5 kWh toplotne energije, torej je COP 5. Višje kot je to število, bolj ekonomično je delovanje toplotne črpalke. Najvišje vrednosti COP imajo toplotne črpalke, ki uporabljajo vodo kot vir energije, sledijo toplotne črpalke zemlja-voda. Najnižji izkoristek med njimi pa imajo toplotne črpalke, ki črpajo energijo iz zraka.

Kaj pomeni SPF?

Letno grelno število – SPF. COP seveda ni konstanten veš čas delovanja toplotne črpalke, temveč se nenehno spreminja glede na pogoje delovanja. Zato se za oceno delovanja preko celega leta uporablja izraz letno grelno število oziroma SPF. (angl. seasonal performance factor). Predstavlja razmerja med toploto, ki jo porabimo za ogrevanje in električno energijo, ki jo porabimo za delovanje toplotne črpalke preko cele sezone. Porabi električne energije za pogon kompresorja v toplotni črpalki, moramo upoštevati še porabo električne energije dodatnih sestavnih delov sistema (črpalke, regulacija, odmrzovanje pri modelih zrak-voda ipd.). Pomembno je primerjati grelna števila pri enakih pogojih delovanja toplotne črpalke. Posamezni ponudniki nas lahko hitro zavedajo z visokim grelnim številom, ne povedo pa, da je le ta podan ob ugodnejših pogojih, ki jih mi ne moremo doseči.

Zato bodite pri navajanju vrednosti COP vedno pozorni na začetne pogoje:

– temperaturo vira,
– temperaturo ogrevalnega medija (slanica, voda ali zrak),
– toplotno moč in priključno moč (električna moč).

Izbira toplotne črpalke in izbira ponudnika sta temeljna koraka do udobne topline doma. Podjetju Tratnjek je zaupalo v 30 letih delovanja že tisoče zadovoljnih strank v Sloveniji in Avstriji, zato nam lahko zaupate. Izpolnite obrazec in dali vam bomo osebni posvet.

Notranje enote: klimatska naprava Samsung WindFree in toplotna črpalka Samsung ClimateHub.

Toplotne črpalke predstavljajo odlično in trajnostno rešitev za ogrevanje prostorov ter pripravo tople sanitarne vode. Njihova učinkovitost in okolju prijaznost jih postavljata v ospredje sodobnih energetskih tehnologij.

Med najpomembnejšimi prednostmi toplotnih črpalk so:

  • Izjemna energetska učinkovitost in varčevanje z energijo.
  • Okolju prijazno delovanje brez emisij škodljivih plinov.
  • Nižji stroški ogrevanja v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.
  • Možnost ogrevanja in hlajenja prostorov.
  • Dolga življenjska doba in zanesljivo delovanje.

Slabosti toplotnih črpalk pa se nanašajo predvsem na:

  • Višjo začetno investicijo v primerjavi z nekaterimi drugimi ogrevalnimi sistemi.
  • Omejeno učinkovitost pri zelo nizkih zunanji temperaturah.
  • Potreba po primernem prostoru za namestitev zunanje enote.

Vsekakor pa so prednosti toplotnih črpalk veliko večje od morebitnih slabosti, kar jih naredi za pametno naložbo v prihodnost. Pri izbiri ustrezne toplotne črpalke je priporočljivo posvetovati se s strokovnjaki, ki bodo na podlagi vaših potreb, lokalnih pogojev in energijske učinkovitosti objekta izbrali optimalno rešitev.

Če razmišljate o namestitvi toplotne črpalke, se obrnite na Klima Center Tratnjek, uveljavljeno podjetje z več kot 30 let izkušenj na področju ogrevanja in hlajenja. Njihovi strokovnjaki vam bodo s strokovnostjo in predanostjo pomagali izbrati najustreznejšo toplotno črpalko za vaš dom, ki bo zagotavljala udobno in energetsko učinkovito bivanje vse leto.