Koristne informacije

Koristne informacije

Klimatska naprava deluje na podlagi spreminjanja agregatnega stanja plinov. Kot pa vemo iz izkušenj in prakse, pa plin pri različnih agregatnih stanjih odvzema ali oddaja temperaturo.
Kot posebnost klimatskih naprav pred drugimi viri lahko omenimo predvsem energetsko varčnost, saj klimatske naprave sedanjega časa delujejo z regulacijo obratov kompresorja (inverter tehnologija) in s tem dosegajo odlično razmerje med vloženo električno energijo ter izdano hladilno ali grelno močjo.
Klimatska naprava deluje na podlagi odvzema zraka iz našega okolja (zrak zajema zunanja enota), ki nato hladi ob kompresiji segret plin, ki je utekočinjen, postopek nadaljuje tako, da ta plin preide do notranje enote ali uparilnika, kjer plin preide v plinasto stanje, ob tem pa se mu temperatura močno zniža. Nato notranja enota, ki odvzema zrak iz prostora in ga ohladi, ob tem pa odvzame vlago in ga nato izpiha nazaj v prostor. Predvsem odvzem vlage je zelo pomemben, še skoraj bolj, kot zmanjšanje temperature, saj je v naših koncih (Pomurje, kot tudi cela Slovenija) relativna vlaga v zraku precej visoka.


1.) VZDRŽEVANJE

Vzdrževanje klimatske naprave je ena od najpombnejših stvari pri njenem kakovostnem delovanju. Z rednim čiščenjem ali menjavanjem filtrov bomo izboljšali pretok zraka s tem učinkovitost delovanja. V nasprotnem primeru lahko pride da znižanja temperature vpiha in posledično slabega delovanaj naprave, posledično pa tudi do bistveno večje porabe elektrike. Ob rednem vzdrževanju se izognemo tudi meprimernim vonjavam iz klime, kot tudi nastajanju bakterij v napravi, kar zna biti nevarno in morebiti zdravju škodljivo.
Našim strankam ob nakupu ponudimo in jih opozorimo na enkrat letno vzdrževanje, kar je za uporabnike priporočljivo.


2.) PREZRAČEVANJE PROSTOROV

Prostore, v katerih je nameščena klimatska naprava, je treba prezračevati. Priporočljivo je, da to storimo zjutraj ali zvečer, saj klima naprave(razen nekaterih dražjih izjem) ne prezračujejo prostora, ampak le vrtinčijo notranji zrak. Za prezračevanje so namenjene posebne prezračevalne naprave z rekuperacijo, ki se lahko montirajo tudi v kombinaciji z klima napravo. Seveda dobite pri nas tudi to. Za več informacij nas prosimo pokličite.

 

 

3.) PRILAGODITEV TEMPERATURE

Zelo pomemben napotek za bodoče ali obstoječe kupce klmatskih naprav je, da je temperaturo potrebno prilagoditi zunanjim temperaturam in ne pretiravati. Za prijetno počutje je dovolj že nekaj stopinj razlike od zunanje temperature, kar potem tudi ni prevelika temperaturna sprememba za telo ob prihodu v ali iz hlajenega prostora. Kot rečeno pretiravanje ni priporočljivo niti zdravo.

 

 4.) NAMESTITEV KLIMATSKE NAPRAVE

Sama klimatska naprava in njeno delovanje je odvisno od razporeditve prostorov. Glede postavitve zunanje enote pa velja, da ne sme kaziti hiše ali objekta. V našem podjetju dajemo temu poseben pomen in se ob ogledu in pred namestitvijo potrudimo, da je postavitev notranje, kakor tudi zunanje enote optimalna. Vsekakor ni smiselno in nemalokrat se dogaja, z namenom zmanjšanja storškov montaže montirajo notranje enote čim bližje zunanji, ne glede na to, kakšen bo učinek in zadovoljstvo stranke z učinkom in delovanjem klimatske naprave. Če stranka ni zadovoljna in klima nima pravega učinka, vgradnja klimatske naprave seveda ni najboj smotrna.
Uporabniki se dandanes največkrat odločajo za nakup le ene klimatske naprave, v tem primeru je potrebna postavitev v prostoru, kjer preživijo največ časa. Običajno je to dnevni prostor, ki je lahko povezan z večimi prostori. Predvsem v vročih dneh je za naše počutje izjemno pomemben spanec, zato je klima v spalnih sobah vedno dobrodošla, predvsem v primeru, ko ni možno, da se nekaj zraka dobi iz sosednjih - ohlajenih prostorov. Vsekakor mora biti pravilno nameščena, da ob delovanju ne piha po po telesu. Seveda lahko izpostavimo, da mora biti naprava kakovostna in tiha in da povzroča ropotanja, zaradi katerega lahko spimo še slabše.

 


Klimatsko napravo nastavimo v prostor tako, da zrak piha po prostoru in ne po ljudeh. Klima je pravilno dimenzionirana tako, da pred namestitvijo izračunamo volumen prostora, upoštevamo toplotne izgube in dodatne ogrevalne vire (aparate ali stroje, ljudi, okna..).
V vseh, tudi še na videz kompliciranih stanovanjih se da izvesti kakovostno klimatizacijo prostorov,za kar se v našem podjetju še posebej potrudimo in s pomočjo večletnih izkušenj tudi garantiramo za vrhunsko izvedbo klimatizacije.
In še nasvet za konec: draga in kvalitetna naprava ne pomeni veliko, če je potem slabo zmontirana oz. na neprimernem mestu nameščena.
Prijavi se na e-novice

Ne spreglejte novosti in aktualnih ugodnosti!


Email ni veljaven!